Fortuna

Oświadczenie Zarządu GKS "Bełchatów" S.A.

W związku z komunikatem Biura Prasowego PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. publikujemy oświadczenie Prezesa Zarządu GKS "Bełchatów" S.A.

"Z dużym niepokojem odbieramy wysłany do mediów komunikat Biura Prasowego PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. dotyczący decyzji o niepodpisaniu nowej umowy GKS „Bełchatów” S.A. z Grupą PGE pomimo prowadzonych od wielu miesięcy rozmów.

Prawdą jest, że kondycja finansowa Spółki nie jest dobra, lecz pewne kwestie podnoszone w rzeczonym komunikacie wymagają wyjaśnienia.
Przed rozpoczęciem sezonu 2018/19 wdrożony został plan naprawczy mający na celu ograniczenie kosztów i zwiększenie przychodów. Efekty tego planu można dostrzec w sprawozdaniu finansowym za pierwsze półrocze tego roku, gdzie w rachunku zysków i strat GKS „Bełchatów” S.A. wypracował zysk na poziomie 1.055.854,41 zł.

Na 30 czerwca zadłużenie klubu wyniosło blisko 4.700.000 zł, czyli uległo obniżeniu w stosunku do stanu z końca 2018 roku.

Kwestia ujemnych punktów z sezonu 2018/19 miała związek z zaległościami wynikającymi z wierzytelności powstałej w sezonie 2014/15 Ekstraklasy wobec zawodnika Daniilsa Turkovsa. Z tym zadłużeniem klub musiał sobie poradzić w rzeczywistości drugoligowej. Sprawa ta została zamknięta i pomimo odebranych punktów drużyna GKS Bełchatów awansowała do Fortuna 1 Ligi wygrywając jednocześnie program Pro Junior System promujący występy młodzieżowców.

Należy podkreślić, że po spadku z Ekstraklasy, pomimo coraz mniejszych  środków, klub piąty sezon reprezentuje miasto i Sponsora na poziomie centralnym promując przy tym polskich zawodników, w tym wielu wychowanków.

Mamy nadzieję, że wspólnie wypracujemy sposób na wyjście z tej trudnej sytuacji, tym bardziej że aby móc prowadzić szkolenie dzieci i młodzieży, o którym jest mowa w komunikacie, na odpowiednim poziomie wskazanym jest, aby klub posiadał drużynę na jak najwyższym poziomie rozgrywkowym".

<< powrót do wszystkich aktualności

Najbliższe mecze GKS

GKS 1962 Jastrzębie
GKS
1962
Jastrzębie
2020-02-29
D
Odra Opole
Odra
Opole
2020-03-06
W
Sandecja Nowy Sącz
Sandecja
Nowy
Sącz
2020-03-14
D

fortuna

WŁAŚCICIELE AKCJI
Bełchatowsko Kleszczowski Park Przemysłowo Technologiczny Sp. z o.o.

KLUB BIZNESU GKS BEŁCHATÓW

SPONSORZY I REKLAMODAWCY